Słowa kluczowe: PRL kuchnia prasa święto

KMT 2021 nr 4 Pobierz PDF

Agnieszka Dytman-Stasieńko, Justyna Harbanowicz,

Między tradycją a nowoczesnością. Świąteczne zwyczaje kulinarne w miesięczniku „Ty i Ja” (1960–1973)

Źródło: Agnieszka Dytman-Stasieńko; Justyna Harbanowicz, Między tradycją a nowoczesnością. Świąteczne zwyczaje kulinarne w miesięczniku „Ty i Ja” (1960–1973), "Kultura - Media - Teologia", 2021( 48) nr 4, s. 211-228.

DOI: 10.21697/kmt.48.9

W artykule zanalizowano sposób przedstawiania tradycji kulinarnych związanych z głównymi świętami chrześcijańskimi (Wielkanocą i Bożym Narodzeniem) w magazynie „Ty i Ja”, ukazującym się w epoce Gomułkowskiej. Analiza miesięcznika pozwoliła zidentyfikować kierunki kształtowania nowego sposobu kulinarnego świętowania, który stanowił wypadkową dwóch procesów – przede wszystkim odgórnej laicyzacji/desakralizacji, ale również tendencji modernizacyjnych, które charakteryzowały omawiane pismo w większym stopniu niż inne ukazujące się w PRL-u.

O autorach

Agnieszka Dytman-Stasieńko

ORCID: 0000-0002-5226-4660

doktor, pracuje w Dolnośląskiej Szkole Wyższej we Wro cławiu, obszary zainteresowań badawczych: strategie oporu, technoaktywizm, cyfryzacja aktywizmu, (elektroniczne) nieposłuszeństwo obywatelskie, ewolucja technologii oporu w PRL, media opozycyjne w PRL, media w PRL.

Justyna Harbanowicz

ORCID: 0000-0001-8490-686X

doktor, pracuje w Dolnośląskiej Szkole Wyższej we Wrocławiu, obszar zainteresowań badawczych: media okresu PRL-u, style życia, etnostereotypy, historia kultury.
Informacje
Numery

Zobacz wszystkie numery

Linki
Inne informacje

Używamy plików cookies do mierzenia ruchu na stronie. Więcej na ten temat...