Słowa kluczowe: Latour Turcja herbata

KMT 2016 nr 2 Pobierz PDF

Mateusz Żebrowski,

Çay w działaniu, czyli herbata w kinie tureckim XXI wieku

Źródło: Mateusz Żebrowski, Çay w działaniu, czyli herbata w kinie tureckim XXI wieku, "Kultura - Media - Teologia", 2016( 25) nr 2, s. 163-176.

DOI: 10.21697/kmt.25.11

W artykule opisywana jest kultura picia herbaty w Turcji. Autor prezentuje jej istotne elementy materialne i niematerialne poprzez analizę filmów tamtejszej kinematografii. W artykule zostaje zarysowana historia herbaty na świecie oraz w Turcji, po czym skupia się on na rytuałach powiązanych ze spożywaniem ҫay w tureckich filmach powstałych po 2000 roku w reżyserii m.in. N.B. Ceylana i S. Kaplanoğlu. Autor dokonuje eksplikacji obecnych w obrazach zjawisk: procesu przygotowania, podania herbaty oraz towarzyszącym temu relacjom. Całość zostaje naświetlona poprzez teorię aktora-sieci B. Latoura, która pozwala zrozumieć mechanizmy powiązane z funkcjonowaniem herbaty w społeczeństwie tureckim.

O autorach

mgr Mateusz Żebrowski

ORCID: (nieznany)

jest absolwentem kulturoznawstwa (specjalizacja filmoznawstwo) i doktorantem w Instytucie Kultury Współczesnej Uniwersytetu Łódzkiego. Jego zain-teresowania badawcze obejmują antropologię sztuki oraz antropologię w sztuce ze szczegól-nym uwzględnieniem twórców ojczyzn magicznych w literaturze oraz w filmie. Kontakt: mzeb@poczta.fm
Informacje
Numery

Zobacz wszystkie numery

Linki
Inne informacje

Używamy plików cookies do mierzenia ruchu na stronie. Więcej na ten temat...