Na tej stronie znajdują się numery archiwalne kwartalnika od 1 (2010) do 53 (2023). Począwszy od numeru 54 kwartalnik znajduje się pod tym adresem.
Źródło: Mateusz Żebrowski, Çay w działaniu, czyli herbata w kinie tureckim XXI wieku, "Kultura - Media - Teologia", 2016( 25) nr 2, s. 163-176.
DOI: 10.21697/kmt.25.11
W artykule opisywana jest kultura picia herbaty w Turcji. Autor prezentuje jej istotne elementy materialne i niematerialne poprzez analizę filmów tamtejszej kinematografii. W artykule zostaje zarysowana historia herbaty na świecie oraz w Turcji, po czym skupia się on na rytuałach powiązanych ze spożywaniem ҫay w tureckich filmach powstałych po 2000 roku w reżyserii m.in. N.B. Ceylana i S. Kaplanoğlu. Autor dokonuje eksplikacji obecnych w obrazach zjawisk: procesu przygotowania, podania herbaty oraz towarzyszącym temu relacjom. Całość zostaje naświetlona poprzez teorię aktora-sieci B. Latoura, która pozwala zrozumieć mechanizmy powiązane z funkcjonowaniem herbaty w społeczeństwie tureckim.
ORCID: (nieznany)
Używamy plików cookies do mierzenia ruchu na stronie. Więcej na ten temat...